Acesta nu avea să fie un caz izolat de agresiune a celebrului chitarist
Pete Townshend este una din cele mai carismatice personalităţi din muzica rock. Atât doar, că nu este tocmai indicat să-i stai pe aproape când este pe scenă, fapt pe care avea să-l constate pe pielea sa şi un bine intenţionat poliţist pe 16 mai, 1969, în New York City.
Şi n-a fost singurul caz de acest fel.
La sfârşitul anilor 60, la Woodstock, politicianul american anarhist Abbot Howard "Abbie" Hoffman a încercat să-i invandeze teritoriul lui Townshend pe scenă pentru o problemă socială, dar s-a ales cu o lovitură de chitară în spate din partea acestuia. La acelaşi concert, regizorul Michael Wadleigh a întrâznit să-l filmeze de aproape pe chitaristul The Who şi s-a ales cu un şut direct în lentila camerei de filmat.
Dar înainte de Woodstook, The Who trebuia să susţină două concerte în Fillmore East, unde Townshend a lovit un alt om suit pe scenă, crezând că este un oarecare din public. Acesta s-a dovedit însă a fi de fapt un poliţist în civil.
În primăvara anului 1969, The Who pleca într-un turneu pe întreg teritoriul Statelor Unite unde avea să cânte versiunea live a albumului Tommy. Trupa urma să spună povestea băiatului surdo-mut şi orb pe 16 mai 1969 în Fillmore East, New York.
În timp ce trupa cânta pe scenă, folosind şi elemente pirotehnice, o parte din public avea să vadă dintr-o dată mai mult fum decât era cazul. S-a dovedit că acesta venea de la un incendiu care tocmai avea loc la un supermaket din vecinătatea locului unde se întâmpla concertul. Însă, dacă s-ar fi extins, ar fi fost un dezastru pentru toată lumea.
În acel moment un tip de vârstă mijlocie s-a suit pe scenă şi a vrut să ia microfonul vocalistului Roger Daltrey pentru a avertiza publicul despre incendiu. N-a apucat să facă asta. Neştiind care îi sunt intenţiile intrusului, Daltrey l-a împins pe acesta, iar Townshend l-a luat pur şi simplu la picioare, forţându-l să coboare de pe scenă.
Imediat după ce piesa s-a terminat, patronul clubului din Fillmore, Bill Graham, s-a suit pe scenă şi a înştiinţat publicul despre incendiul din stradă. Supermarketul continua să ardă, dar nu s-a extins. Pentru siguranţă, următorul concert care trebuia să aibă loc sâmbătă, 17 mai, a fost reprogramat pentru duminică.
Dar concertul de vineri a trebuit să continue însă fără Townshend, acesta fiind imediat arestat pentru agresarea unui ofiţer de poliţie, căci asta era meseria intrusului de pe scenă care a încercat fără succes să avertizeze publicul despre incendiu.
Townshend avea să fie eliberat în acel weekend, dar câteva săptămâni mai târziu avea să revină în New York pentru a fi judecat la tribunal. A scăpat ieftin, cu o amendă de doar 30 $.
Suma plătită a fost floare la ureche pentru o trupă care la acea vreme îşi distrugea instrumentele pe scenă seară de seară şi le înlocuia a doua zi.
Sursă: Classic Rock