Ce s-a întâmplat cu legendara trupă heavy metal, când a fost acuzată de că are mesaje subliminale care duc la suicid
În 1990, una din cele mai mari trupe heavy metal a trebuit să facă faţă unei serioase crize. Una care ar fi putut schimba faţa muzicii, aşa cum o ştim în prezent.
Pe 23 decembrie 1985, James Vance de 20 ani şi Ray Belknap care locuiau în Sparks, Nevada au decis să se sinucidă prin împuşcare, fapt care s-a şi întâmplat. Belknap a murit pe loc, în timp de Vance a mai trăit trei ani, dar organismul nu a rezistat complicaţiilor rănilor provocare în urma tentativei de sinucidere.
În centrul acestei tragedii s-a aflat trupa Judas Priest care a fost dată în judecată de părinţii celor doi tineri pe motivul că aceştia au băut foarte mult, au fumat marijuana şi au ascultat muzica metaliştilor britanici.
Cele două familii au pretins că Judas Priest a inclus mesaje subliminale în câteva din piesele lor de pe albumul Stained Class din 1978, încurajându-şi fanii, în special pe cei doi, să se sinucidă. Mai concret, s-a spus că dacă ascultăm piesele acestui album în sens invers, ni se relevă nişte mesaje în cest sens, în special pe piesa Better By You, Better Than Me, unde urechea poate distinge o voce care ne spune Let's be dead şi Do It.
Înregistrarea o puteţi asculta aici:
Acesta este motivul pentru care familiile victimelor, prin avocaţii lor, au dat membrii trupei în judecată, făcându-i direct responsabili pentru moartea celor doi tineri.
Atât trupa, cât şi casa de discuri CBS au fost chemaţi în instanţă pe 16 iulie, 1990.
În cele din urmă, acuzaţiile s-au dovedit a fi nefondate. Este foarte limpede însă, că dacă verdictul instanţei de judecată ar fi fost altul, acest fapt ar fi dus la interzicerea unui număr considerabil de albume heavy metal. Mai mult, n-ar mai fi existat azi multe trupe de metal, iar cele existente ar fi avut mari probleme să cânte live.
Dacă însă verdictul judecătorului ar fi fost altul, ar fi dus cu siguranţă la interzicerea multor trupe de metal şi ar fi descurajat multe alte noi proiecte muzicale să apară. Mai complicat ar fi stat lucrurile şi în ceea ce priveşte concertele.
La acea vreme, chitaristul Judas Priest, Glenn Tipton a declarat: "Cu siguranţă, dacă asculţi vorbele inversate ale cuiva, unele din ele vor avea un sens la un moment dat. Am cerut permisiunea de a mă duce în studio şi de găsi şi alte astfel de mesaje. Avocaţii au refuzat, dar am insistat. Aşa că am cumpărat o copie a albumului Stained Class de la un magazin local, l-am înregistrat pe o casetă şi l-am ascultat invers. Am găsit şi alte mesaje, precum "Hey ma, my chair’s broken", "Give me a peppermint" şi "Help me keep a job".
"A fost ca la Disney", povesteşte vocalistul Rob Halford. "La acea vreme nici nu aveam idee ce sunt mesajele subliminale. Când am ascultat piesa invers, n-am auzit decât un sunet ciudat de chitară şi pe mine respirând între versuri. A trebuit să cânt Better by You, Better Than Me, acappella la proces. Cred că ăla a fost momentul în care judecătorul s-a gândit "Ce facem noi aici? De ce o trupă ar vrea să-şi facă fanii să se sinucidă?"
"Ne-a cam dărâmat emoţional să vedem oameni care în faţa judecătorului şi a camerelor de televiziune afirmă că trupa noastră încurajează tinerii să se sinucidă. Putem accepta că sunt oameni cărora nu pe place heavy-metalul, dar e imposibil să-i convingem că nu e nimic negativ sau distructiv în ea. Muzica noastră e un prieten care oferă oamenilor plăcere, bucurie şi te ajută să treci mai uşor prin momentele grele."
În final, judecătorul a admis existenţa mesajelor subliminale, dar "acestea pot fi identificate doar în locuri unde sunetul este izolat şi amplificat. Mesajul subliminal nu poate fi constient identificat printr-o ascultare în condiţii normale".
În prezent, zona mesajelor subliminale audio nu mai reprezintă vreo îngrijorare pentru nimeni, că atât mai puţin când e vorba de ameninţări juridice. Dar, momentul acestui proces ar fi putut tulbura foarte rău lucrurile pentru orice pasionat de rock.
Sursă: TeamRock