În timpul desfăşurării campaniei electorale din Statele Unite, lui Donald Trump i-a fost interzis de către membrii Queen, Aerosmith, Rolling Stones şi alţii să mai le folosească piesele. Dar să vedem ce hituri rock au fost folosite în campaniile electorale din toata lumea de-a lungul timpului.
FLEETWOOD MAC Do Not Stop
Piesa a fost folosită de către Bill Clinton în campania primei sale candidaturi în 1992. Cântecul vorbeşte despre divorţul lui Christine McVie, vocea Fleetwood Mac şi de viitorul ei fără cel care i-a fost soţ, basistul John McVie.
Bill Clinton avea oricum reputaţia unui golănaş mai rock’n’roll, care a abuzat de marijuana în tinereţile sale, aşa că piesa i s-a potrivit mânuşă. A funcţionat? Sigur că da. Piesa a devenit practic tema personală a fostului preşedinte american.
BACHMAN TURNER OVERDRIVE You ain’t seen nothin’ yet
Această piesă a fost alegerea lui Al Gore în anul 2000. Pentru unul care în anii 80 înfiera ocultismul, alegerea lui Gore este cel puţin bizară. Piesa vorbeşte despre femeia diavol care se dedă la cele mai murdare jocuri sexuale, versurile vorbind de la sine „Orice iubire este bună / Deci am luat tot ce se putea obţine”.
You ain’t seen nothin’ yet nu l-a aşezat pe Al Gore in Biroul Oval, dar 7 ani mai târziu acesta a câştigat premiul Nobel pentru pace, ceea ce ne face să credem că alegerea acestei piese nu i-a fost totuşi inutilă.
CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL Fortunate Son
Cine a folosit-o? John Kerry în candidatura la preşedinţia Americii în 2004. John Fogerty a fost soldat într-o unitate militară de rezervă a armatei americane în anii 60 şi a scris această piesă ca o observaţie a faptului că este puţin probabil ca beizadele preşedinţilor Nixon şi Eisenhower să fie trimişi în războiul din Vietnam.
Veteran de război, Kerry a folosit această piesă în campania sa împotriva lui George W. Bush, care nu a văzut vreodată vreo acţiune militară, dar care a pornit războiul în Orientul Mijlociu.
Mesajul lui Kerry se pare c-a fost mult prea subtil, pentru că nu a câştigat alegerile.
VAN HALEN Right Now
Ei bine, la această piesă avem nu mai puţin de 3 candidati: George W. Bush, John McCain şi Sarah Palin între anii 2000-2008. Right Now este al treilea extras pe single din discul Van Halen apărut pe piaţă în 1991, F.U.C.K [For Unlawful Carnal Knowledge].
Atunci cănd McCain a renunţat la candidatură în favoarea lui Palin, managementul trupei Van Halen s-a sesizat şi a facut o declaraţie publică, conform căreia trupa nu şi-a dat acordul pentru folosirea piesei.
Pe de altă parte, vocalistul Van Halen, Sammy Hagar este unul din cei care a contribuit financiar la campania din 2004 Bush-Cheney. Piesa a funcţionat pentru Bush, nu şi pentru McCain şi Sarah Palin, însă trupei Van Halen nu i-a adus nici un favor.
SHAM 69 If the Kids are United
Piesa este un hit punk din 1978 şi a fost folosită de Tony Blair în 2005. Jimmy Pursey, front-man-ul Sham 69, a declarat c-ar fi încântat, dacă Blair şi-ar duce politica inspirat fiind de versurile piesei.
Aceasta a fost folosită ca o îngrijorare a lui Blair privind locurile de muncă ale tinerei generaţii şi ca un semn de solidaritate cu cei care au ieşit în stradă să protesteze pentru acest lucru. Cu siguranţă şi tânăra generaţie din Irak a fost încantată de alegerea fostului premier britanic.
ROLLING STONES Angie
De departe cea mai izbutită ironie vine din alegerea acestei piese fix de către cancelarul german Angela Merkel în 2005. În primul rând cântecul vorbeşte de o femeie frumoasă, în al doilea rând e vorba despre versuri, unde găsim un caz clar de lost in translation, pe care Merkel s-a făcut că nu-l aude pe Mick Jagger când cântă „I hate that sadness in your eyes” sau „ Ain’t it time to say goodbye”.
Angie i-a aşezat fundul Angelei Merkel în scaunul de cancelar, însă membrii Rolling Stones s-au declarat surprinşi că nu le-a cerut nimeni permisiunea să le folosească piesa, şi au mai adăugat, că, dacă li s-ar fi cerut, răspunsul ar fi fost unul negativ.
BOSTON More than a feeling
Piesa a fost folosită de Mike Huckabee, când a candidat la preşedinţia Statelor Unite în 2008, fapt care a provocat mânia compozitorului Tom Stoltz, care într-o scrisoare deschisă i-a spui acestuia că se simte furat.
Rezultatul folosirii de către Huckabee a piese Boston a funcţionat, doar ca invers. Preşedinţia a fost câştigată de Obama, pentru care chitaristul Stoltz şi-a declarat sprijinul.
KID ROCK Born Fire
Ai zice c-a fost dragoste la prima vedere între prezidenţiabilul mormon Mit Romney şi Kid Rock. Rock-starul a acceptat fericit să fie parte din campania lui Romney în 2012, fapt care s-a soldat cu o cântare a acestuia în Michigan la unul din mitingurile electorale.
Şi cum imaginea lui Romney era de veşnic nemulţumit, avem convingerea că un rap-rock star precum Kid Rock, care stă în permanenţă cu drogurile în nas, i-a fost de mare folos. Rezultatul a fost previzibil. A câştigat Obama. Cariera lui Kid Rock se pare că n-a fost afectată.
MASSIVE ATTACK Man Next Door
Să fim politicoşi şi să spunem că alegerea piesei Man Next Door a conservatorului britanic William Hague la un eveniment din 2000 la o lansare politică a fost o alegere neinspirată, ca să nu spunem ...proastă.
Versul „This is not a place for me to stay’ a funcţionat destul de bine ca o metaforă pentru scurtul leadership al lui Hague, formaţia din Bristol protestând vehement, doar şi pentru faptul că muzicienii sunt de stânga. Nu a funcţionat.
TWISTED SISTER We’re not gonna take it
După ce Queen, Rolling Stones, Aerosmith, REM şi Neil Young i-au interzis lui Donald Trump să le mai folosească piesele în campania sa electorală, Dee Snider, front-man-ul Twisted Sister a fost fericit să-i ofere imnul lor rock’n’roll scris în 1984.
„Piesa este despre rebeliune, despre lupta împotriva sistemului şi, dacă cineva lupta cu acest sistem, acesta este Trump” a declarat vocalistul. În ciuda diferenţelor de opinii politice se pare că cei doi sunt prieteni. Se vede treaba, Twisted Sister i-a purtat noroc lui Trump.
Sursa: TeamRock